23 januari 2025
Op CKC De Boei in Assen is ouderbetrokkenheid heel belangrijk. “We willen samen werken aan de ontwikkeling van het kind. Ouders en teamleden delen de verantwoordelijkheid, ieder vanuit de eigen expertise. Dat zorgt voor een fijne en positieve sfeer en dat voelt een kind”, zeggen directeur Harriët Luten en schoolmaatschappelijk werker Margit van Dijk.
CKC De Boei is een kindcentrum voor speciaal basisonderwijs. “Een deel van onze kinderen komt van buiten Assen en gaat met de taxi naar het kindcentrum”, vertelt Harriët. “Lang niet alle ouders komen dus dagelijks op De Boei om hun kind te brengen en te halen. Dat maakt actief werken aan ouderbetrokkenheid en laagdrempeligheid voor ons extra belangrijk.” Margit: “We willen graag dat de ouders ons leren kennen. Dat ze een gezicht bij de stem aan de telefoon of bij de naam onder een email hebben. Andersom willen wij de ouders en verzorgers ook beter leren kennen. Op die manier raak je bekender en vertrouwder met elkaar. Dat verlaagt de drempel en werkt uitnodigend.” Harriët: “Werken aan een goede band met onze ouders begint met elkaar te ontmoeten. Oprecht luisteren en aandacht voor elkaar. De vraag te stellen: Hoe is het met je? Wat is jouw verhaal? Daarom zijn we verschillende initiatieven gestart die de ouders in de school halen. Het mooie is dat het effect op onze leerlingen ook heel positief is. De kinderen vinden het heel leuk dat de ouders of verzorgers op De Boei komen. Het geeft een fijn gevoel en dat is weer een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen leren.”
Koffieochtenden
Schooljaar 2024-2025 is De Boei gestart met het organiseren van koffieochtenden voor de ouders en verzorgers. “Dat hebben we in alle negen groepen een keer gedaan”, legt Margit uit. “Gelijk ’s ochtends na de start van de schooldag konden ouders en verzorgers die dat leuk vonden op het kindcentrum blijven voor een kopje koffie. Onze insteek was zo laagdrempelig mogelijk. We bepaalden vooraf bijvoorbeeld niet waar we over wilden praten. Het ging echt om het ontmoeten van elkaar op een ontspannen manier en elkaar leren kennen. Om ook de kinderen erbij te betrekken, mochten zij koekjes uitdelen voor bij de koffie. Heel mooi om te zien hoe blij ouders en kinderen daarvan werden. Deze kleine momenten kunnen de dag zowel bij ouders en kinderen als bij ons positief kleuren.” “We zagen ook dat ouders onderling met elkaar in gesprek gingen”, zegt Harriët. “Er werden ervaringen met elkaar gedeeld, bijvoorbeeld over de overstap naar het speciaal basisonderwijs of over hoe het voelt om je kind in een taxi naar De Boei te zien gaan. Onze ouders ontmoeten elkaar anders niet zo snel.” Een ander bijkomend voordeel is de mogelijkheid om vragen aan de ouders en verzorgers te kunnen stellen. Harriët: “Zo hebben we bijvoorbeeld gepeild wat ouders nog meer zouden willen om betrokken te zijn bij het kindcentrum. Daar kwam uit dat ze de kinderen graag in de klas bezig willen zien. Daar gaan we volgend schooljaar zeker iets mee doen.” Ook de koffieochtenden krijgen dan een vervolg. “Natuurlijk is het een illusie om te denken dat we alle ouders hiermee bereiken”, zegt Harriët. “Maar nu hadden we per keer toch een stuk of vijf/zes ouders per groep. We hopen dat er volgend schooljaar nog meer ouders en verzorgers zullen aansluiten bij de koffieochtenden als gaat rondzingen hoe leuk en waardevol deze ochtenden zijn.”
Boeifestival en chocolademelk
Naast de koffieochtenden doet CKC De Boei nog meer om de ouderbetrokkenheid te versterken. Margit: “Een mooi voorbeeld is het Boeifestival van afgelopen zomer. Een soort familiedag op het plein, met kraampjes en een springkussen. Een gezellige afsluiting van het schooljaar waarin je ook andere gezinsleden en familie van de kinderen ontmoet. Om de periode van de kerstvakantie in te luiden hebben we voor de kerst met ouders en kinderen chocolademelk op het plein gedronken. Ook broertjes, zusjes en andere familieleden waren daarbij welkom. Het was leuk om te merken dat een deel van de ouders ons al beter kent door de koffieochtenden. Als afsluiter gaven we alle kinderen een kerstpakketje mee. Dankzij een subsidie van het Jeugdeducatiefonds konden we dit aan de gezinnen aanbieden.”
Tijd vrijmaken voor ouders
“Ik denk dat het bij het versterken van de ouderbetrokkenheid het allerbelangrijkste is dat je werkt aan een goede onderlinge relatie”, zegt Margit. “Daarvoor is vertrouwen en verbinding nodig. Onze activiteiten dragen daar aan bij. Ouders nemen sneller contact op als ze ons al kennen en als er iets speelt is de drempel lager om het gesprek met de ouders aan te gaan.” “Daarnaast is tijd en ruimte maken voor ouders heel belangrijk”, vult Harriët aan. “We pakken eigenlijk alles gelijk op als er iets speelt rondom een kind. Dat heeft onze prioriteit. De teamleden hebben korte lijntjes met de ouders en verzorgers. Dat maakt dat ouders en verzorgers aangeven zich gehoord te voelen bij ons op De Boei.”